Sushi – jak szybko i łatwo wykonać podstawowe maki?

Kuchnia japońska ma swoich wielbicieli na całym świecie. W przeciwieństwie do kuchni innych narodów czy regionów świata wiele dań opiera się głównie na warzywach, ryżu i rybach. Spośród japońskich dań największą popularność zyskało sushi, które przyrządza się z ryżu, suszonych alg morskich, ryb i owoców morza oraz warzyw. Czy wiesz, że i ty możesz zdobyć miano sushi master? Znajomość podstawowych zasad przyrządzania tej potrawy, a potem kurs robienia sushi uczynią z Ciebie prawdziwego mistrza!

Dziś sushi uważane jest za tradycyjną potrawę japońską, ale tak naprawdę pochodzi ono z Chin. Istnieją dowody na to, że już w II wieku naszej ery właśnie w Państwie Środka pojawił się fermentowany ryż, tyle że wówczas nie był on potrawą. Pełnił funkcję pomocniczą przy przechowywaniu ryb. Dopiero w VIII wieku sushi przywędrowało do Japonii, a jego dzisiejsza postać pojawiła się w zasadzie dopiero w XIX wieku. Wówczas Japończycy zaczęli dodawać do ryżu ocet ryżowy i do dziś podstawą oryginalnego japońskiego sushi jest właśnie ryż zakwaszony w ten sposób, znacznie intensywniejszy w smaku niż ten, z którego przyrządza się sushi w Europie. Jest też jeszcze jedna różnica pomiędzy oryginalnym sushi a tym przyrządzanym w innych regionach świata. W japońskim daniu dodatki do ryżu, czyli surowa ryba, owoce morza i warzywa, pełnią drugorzędną funkcję, a poza Japonią często wygląda to odwrotnie.

Popularne rodzaje sushi

Najpopularniejszym rodzajem sushi są maki. To rodzaj maleńkich roladek, w których ryż i dodatki zawinięte są w suszone płaty alg morskich. Sposób serwowania maki-sushi pozwala wyeksponować wszystkie składniki ukryte wcześniej w środku roladki.

Ze względu na wielkość wyróżnia się trzy rodzaje maki-sushi: hoso-maki – najmniejsze, chu-maki – średnie i futo-maki – najgrubsze rolki. Maki-sushi mogą też mieć różne kształty. Te zwane temaki mają formę rożka, a z kolei uramaki złożone są tak jakby odwrotnie, bo w liście algi zawinięte są dodatki, a całość oblepiona jest ryżem.

Oprócz najbardziej znanego maki istnieje jeszcze wiele innych rodzajów sushi. Wśród ciekawszych rodzajów jest nigiri-sushi, które ma kształt niewielkiego paluszka, a oprócz podstawowych składników musi zawierać bardzo ostry chrzan zwany wasabi. Z kolei inari-sushi serwowane jest w kawałkach usmażonego tofu, a w gunkan wykorzystuje się składniki o maleńkich formach, takie jak chociażby kawior. Tu sushi zawija się tak jak nigiri, ale dodatkowe płaty alg muszą pojawić się wokół boków, bo to zapobiegnie spadaniu drobnych elementów.

Zaskakujące jest chirashi-sushi, bo to jedyny rodzaj sushi, którego się nie zawija w płaty alg. Sushi podaje się w miseczkach. Podstawą jest oczywiście ryż z octem, a na nim pojawiają się wszystkie dodatki.

Jak przygotować podstawowe maki-sushi?

Podstawą sushi jest odpowiednio ugotowany ryż. Trzeba go przygotować dużo wcześniej. Jeśli zamierzamy zrobić sushi wieczorem, to ryż musi być ugotowany rano. Najlepiej wybierać gatunki ryżu przeznaczone właśnie do przyrządzania sushi. Przed gotowaniem ryżu trzeba go dokładnie wypłukać, a potem gotować w proporcji – szklanka ryżu na szklankę wody. Po ugotowaniu ryż musi być kleisty, ale nie rozgotowany. Doprawiamy go octem ryżowym, niewielką ilością cukru i soli, a następnie odstawiamy do wystygnięcia.

W międzyczasie przygotowujemy dodatki. Surową marchewkę obieramy i kroimy w zgrabne cieniutkie słupki. Świeże ogórki dokładnie myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy środek. Pozostałą część kroimy tak, jak marchewkę. Awokado obieramy i kroimy, a potem skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Surowego tuńczyka i łososia oraz wędzonego łososia kroimy w centymetrowe paseczki. Krewetki starannie oczyszczamy, a paluszki krabowe przekrawamy wzdłuż na pół.

Następnie na specjalnej macie do zwijania sushi układamy liście nori, a na nich dość cienką warstwę ryżu, pozostawiając wolne około 2 cm od brzegu płata nori. Powierzchnię ryżu smarujemy cieniutko kremowym serkiem i układamy na niej warzywa, ryby i krewetki według własnej kompozycji. Końcówki nori zwilżamy wodą i całość ciasno rolujemy. Sushi serwujemy z wasabi zmieszanym z sosem sojowym.

Przygotowanie perfekcyjnego sushi wymaga cierpliwości, umiejętności i praktyki. Jeśli chcesz zdobyć miano sushi mastera, to kurs sushi jest dla Ciebie tym wymarzonym. Warsztat Mistrza organizuje tego typu kursy online, więc takie umiejętności możesz teraz zdobyć, nie wychodząc z domu.